Fase 1

Financiering

Financiering voor ontwikkeling rondkrijgen

Fase 2

Ontwikkeling

Ontwikkeling programma

Fase 3

Draaien pilots

Na uitvoering en evaluatie programma bijschaven

Fase 4

Officiele start

Bestaan van programma groot kenbaar maken.

Fase 5

Uitvoering programma

project uitvoeren in 75 klassen tot 2019.

De beste manier om op de hoogte te blijven van de voortgang van Dreamocracy is door ons te volgen op facebook en twitter.

Democratie betekent letterlijk ‘het volk regeert’. Maar is dat nog wel zo? Samen met jongere generaties evalueren we bestaande en bedenken we nieuwe en betere manieren voor democratie op verschillende niveaus: van dichtbij (de klas) tot veraf (de wereld).

 

Dreamocracy is een project voor middelbare scholieren om kritisch wereldburgerschap te stimuleren. We maken hen door middel van opdrachten, rollenspellen, gesimuleerde situaties en gastlessen van ervaringsdeskundigen (mensen die weten wat het is om niet vrij te zijn, bijv. ex-vluchtelingen), bewust van het feit dat het hebben van vrijheid en leven in een democratische rechtsstaat niet vanzelfsprekend zijn. Er zullen altijd individuele en collectieve inspanningen nodig zijn om deze privileges te beschermen en versterken.

 

Om ieders vrijheden te respecteren zullen er ook grenzen moeten zijn. Centraal in het onderwijsprogramma staat dan ook het thema: “mijn vrijheid en jouw vrijheid”. Jongeren worden aangezet tot nadenken en tot handelen: hoe kunnen we onze samenleving op verschillende niveaus zo organiseren dat we respect hebben voor ieders vrijheden? De ideeën en standpunten van jongeren over de succesfactoren van een democratische rechtsstaat worden verzameld op een online platform, waardoor op den duur een beweging ontstaat.

 

Maandag 16 en dinsdag 17 januari 2017 probeerden we enkele onderdelen van Dreamocracy uit op het Mondial College in Nijmegen. Op deze vmbo-school hebben we voor zeven vmbo-basis en -kaderklassen gestaan.

 

Real World Expert Ahmad was erbij en hield zijn verhaal, de rest van de lessen werden gegeven door Pit. Centraal thema was mijn vrijheid en jouw vrijheid, aan de hand van de thema’s ‘vooroordelen’ en ‘nieuws’.

 

In onderstaand filmpje vertelt Joke Henny, teamleider onderbouw van het Mondial college in Nijmegen over haar ervaringen met Dreamocracy.

.

CONTACT DETAILS

Joan Muyskenweg 32, 1114 AN Amsterdam, The Netherlands

(+31) 06 44143499

rsin is 8569.17.230.