We zijn trots, het pilotjaar is klaar!

Judith vertelt hoe we er zijn gekomen

Ontwikkeling: een proces van.. 

Dreamocracy stond het afgelopen jaar in het teken van ontwikkeling. Een proces van prachtig idee naar praktische uitvoering. Een proces van het omzetten van opgedane ervaringen naar programmaverbeteringen. Een proces van het benutten en uitbreiden van capaciteiten van ons hele Dreamocracy team en een proces van doorzien wat de echte uitdagingen en mogelijke oplossingen zijn in het Nederlandse onderwijs op het gebied van burgerschapsvorming.

 

Feedback: van íedereen

In Dreamocracy ’s eigen democratisch proces hebben alle betrokken partijen uitgebreid de ruimte gekregen om mee te denken en te praten over wat Dreamocracy nog nodig heeft om de potentie ten volle te benutten. Na elke pilot vertelden de leerlingen ons hun feedback: ‘De verhalen waren indrukwekkend’, ‘graag meer doen en minder luisteren’. Het werd voor ons de uitdaging om een afwisselend en indrukwekkend programma te maken, waaruit de leerlingen niet alleen meenamen dat ze het in Nederland eigenlijk erg goed hebben, maar waarin ze ook kritisch gingen kijken naar de democratische uitdagingen die ons land kent. Door de opmerkingen van klassendocenten leerden de Real World Experts binnen korte tijd veel didactische trucs kennen.

 

Hoogtepunt

En voor mij is het hoogtepunt van dit ontwikkelingsjaar toch wel dat we de inhoud van het programma telkens weer samen met het team Real World Experts hebben aangescherpt. ‘Wat willen wij als Dreamocracy en jij persoonlijk als Real World Expert meegeven aan de leerlingen?’, ‘Hoe zorgen we ervoor dat de verhalen en spellen wel indrukwekkend en confronterend zijn, maar niet de relatie tussen Real World Expert en leerlingen negatief beïnvloedt, of ervoor zorgt dat de leerlingen dichtklappen, politiek correcte antwoorden gaan geven, het idee krijgen dat dankbaarheid de enige emotie is die nog toegestaan is’. ‘Hoe kunnen we de leerlingen na het bewustwordingsproces ook activeren om over hun burgerschapsrol na te denken en deze vervolgens ook te pakken.’ Grote vragen, waar we in verschillende ontwikkeldagen samen antwoorden op hebben gevonden.

 

Een band opbouwen tussen RWE en leerlingen

Dit resulteerde in ons nagenoeg definitieve programma waarin leerlingen en Real World Experts een band kunnen opbouwen, waarin de verhalen van de Real World Experts altijd omlijst zijn met kleine ervaringselementen voor de leerlingen, waarin we de leerlingen ruim de tijd geven om zich bewust te worden van democratische processen waarin zij zich dagelijks bevinden, en waarin wij de leerlingen uitdagen om kritisch over die processen na te denken: Hoe voel jij je in deze democratische maatschappij? Denk je dat iedereen zich zo voelt? Hoe houden we het goed? En hoe kan het beter?

 

Trots! en gemotiveerd

Ik ben trots op de grote stappen die we het afgelopen jaar hebben gezet. En misschien ben ik nog wel het meest trots op het feit dat we als Dreamocracy door blijven ontwikkelen. Ons programma, maar ook elk individu dat zich aansluit bij Dreamocracy.

 

We zijn gemotiveerder dan ooit om ons steentje bij te dragen aan het onderhouden en ontwikkelen van democratie. We beseffen ons dat we in Nederland in een rijk land leven, als het gaat om vrijheid en democratie. Maar elke dag weer beseffen we ons ook, dat we echt niet klaar zijn met het onderhouden ervan. Onze missie wordt alleen maar sterker. En dat komt voort uit die prachtige samenwerking tussen de Real World experts, het kernteam Dreamocracy, de leerlingen en docenten.

 

Nieuwsgierig? Of ben je op zoek, of weet je iemand die op zoek is naar een goed burgerschapsprogramma? Bekijk ons aanbod op onze site!

 

13 mei 2018

Beste minister Slob, nog even over dat burgerschapsonderwijs…

 

Lees meer

10 juni 2018

‘At the end of the day, they are the future!’

 

Lees meer

1 juli 2018

Gezonde democratie bestaat niet vanzelf

 

Lees meer

Druk op de knop en je wordt naar een nieuwe pagina gestuurd.

U kunt zich elk moment uitschrijven, door op de link te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.