Gezonde democratie bestaat niet vanzelf

Dat weet Hiwa als geen ander. Hij vertelt waarom.

Een tijd geleden kwam ik als Real world Expert bij Dreamocracy in Leiden voor de klas te staan. Er waren twee klassen en de les begon om negen uur ‘s ochtends. Ik woon in Nijmegen en om op tijd bij de school te zijn moest ik om vijf uur opstaan en om zes uur de trein pakken.’

 

Dagelijks ochtendritueel

Ik ben chronisch ziek, ik heb namelijk psoriasis. Dit is een immuunziekte, waarbij het immuunsysteem de eigen huid aanvalt. De ziekte is dus chronisch. Je hebt het je leven lang en het enige wat je kan doen, is leren omgaan met de ziekte en deze zo veel mogelijk onder controle houden. Een manier om hem onder de controle houden is door met speciale zalven je lichaam in te smeren. Inmiddels ben ik gewend om dit regelmatig te doen: het is een dagelijks ritueel in mijn leven geworden.

 

Die ochtend stond ik op en was ik bezig met dit dagelijkse ritueel waar ik mijn immuunsysteem mee tegenhoud, toen ik ene helft van mijn hersenen een vraag hoorde stellen aan de andere helft: “Waarom doe ik dit? Zo vroeg in de ochtend opstaan en zoveel moeite te doen, mijn lichaam insmeren? En twee uur reizen en voor een klas staan vol jonge leerlingen die niet bijster geïnteresseerd zijn in democratie en vrijheid… Waarom doe ik dit?” De laatste vraag was wat luider en verwachtte een antwoord. Maar die kwam niet. Waarschijnlijk lag de andere hersenhelft nog onder dekens en dacht: “Um, hou je mond en laat me met rust, ik wil doorslapen.” En dit allemaal terwijl het onbewuste gedeelte van mijn hersenen mijn eigen huid aan het aanvallen was en geen enkele aandacht had voor de gedachten van het bewuste gedeelte.

 

In de trein

Later in de trein wist ik opeens het antwoord. De andere helft was wakker geworden. Ik moest dit allemaal doen –voor een ongeïnteresseerde generatie gaan staan en het nut van democratie en vrijheid vertellen– omdat democratie ook chronisch ziek is. Als we niet bewust voor onze vrijheid en democratie zorgen, kan die doodgaan.

 

Voor de klas

In Nederland verkrijgen jonge generaties democratie gratis, maar zonder onderhoud kan democratie niet blijven bestaan. Mijn aandeel in dit onderhoud is dat ik moeite doe om het verhaal te vertellen en door te vechten. Als we niet voor de democratie zorgen, zullen de kosten van een democratie in de toekomst ontzettend hoog zijn. Als bewijs, kijk even naar mijn herkomstland, Iran, of de situatie in Syrië. Daarom zijn onze Real World Experts er, om met hun verhalen leerlingen mee te nemen op reis naar een dictatuur, om dit laten zien.

 

Democratie is chronisch ziek en de verzorging is niet gratis.

 

1 september 2018

Nieuw aanbod

 

Lees meer

13 mei 2018

Beste minister Slob, nog even over dat burgerschapsonderwijs…

 

Lees meer

10 juni 2018

We zijn trots, het pilotjaar is klaar!

 

Lees meer

Druk op de knop en je wordt naar een nieuwe pagina gestuurd.

U kunt zich elk moment uitschrijven, door op de link te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.